miercuri, 6 octombrie 2010

Sinuciderea, o ultimă suflare!


Neimplinirile vietii si nefericirea interioara pare sa ii impinga pe foarte multi tineri (si nu numai) inspre a comite acest act necugetat al sinuciderii.

Un lucru surprinzator a fost decizia unei fete de 12 ani, care a ales sa se sinucida datorita neimplinirilor, supra-solicitarilor si asteptarilor mari din punct de vedere educational pe care trebuia sa le atinga. Compararea acesteia cu altcineva din familie a condus la aceasta fapta nedorita si nefericta atat pentru familie cat si pentru comunitate. Trebuie sa ne intrebam care este motivul unor cerinte atat de inalte pentru o fetita de aceasta varsta? Ma gandesc ca doar la aceasta varsta frageda, aceasta fata trebuia sa se bucure de viata care ii statea inainte si de sistemul scolar educational care trebuia sa o ajute in a-si alege cariera dorita. Intr-o tara in care egoismul si individualismul sunt la ordinea zilei, supra-solicitarea lucrurilor imposibile a devenit scopul unei vieti fericite. In acest caz, aceste intenti au contribuit la sinuciderea unei fetite de numai 12 ani. Desigur, ca aceasta vina apartine parintilor, deoarece acestia trebuiau sa se asigure ca educatia nu devine scopul principal al vietii, ci un component al acesteia. Dar atunci cand pariniti nu sunt gata sa fie responsabili in familie, accidentele cauzate de altii membrii din familie devin inevitabile.

O fetita s-a sinucis, iar sora acesteia inca este socata de cele intamplate. Cu o astfel de realitate de o complexitate uimitoare, este necesar sa ne intrebam care este scopul vietii. Care sunt motivele pentru care alegem sa ne aventuram in diferite colturi ale vietii, cu ajutorul caraora ajungem in circumstante neplacut de surprinzatoare?

Atentie, viata are prioritate!

Educatia este impoartanta, iar eu sunt un adept al acesteia, insa nu sunt de acord ca educatia sa domine scopul unei vieti, astfel incat tot ceea ce fac este sa ma pregatesc pentru a deveni o persoana exceptionala si acceptata de comunitate. Insa, o perspectiva ca si aceasta trebuie echilibrata prin faptul ca nu toata lumea este capabila de a deveni o persoana exceptionala din punct de vedere al sistemului educational. Omul nu este un obiect sau o materie, ci acesta este o persoana cu diferite abilitati fizice si psihice unice. Condusi de o astfel de realitate, este important sa realizam ca sinuciderea este o arma inselatoare a fiecarei persoane care alege un astfel de remediu pentru a-si rezolva problemele interioare sau exterioare.

Aceasta modalitate nu va reduce suferinta si rezolvarea problemelor, ci dimpotriva, acestea se vor complica pentru ca mai sunt implicati si cei ramasi in urma si ei sunt cei care vor suferii cel mai mult de pe urma acestui act bizar folosit de unii pentru a evada din viata care are probleme si neajunsuri uneori. Viata are prioritate, iar acest act al sinuciderii este prea inselator pentru cei care il folosesc.

Spune `Stop` sinuciderii!

Atunci cand actul sinucideri este singura sansa de rezolvare a problemelor, omul trebuie sa isi dea seama ca aceasta nu este o ultima solutie a rezolvarii problemelor depinde de situatie. Suntem constienti ca neimplinirile si neajunsurile vietii, esecurile in relatiile persoanale, descriminarile si situatiile economice nu pot fi tratate cu usurinta, ci acestea trebuiesc sa fie luate in considerare si privite cu cea mai mare seriozitate pentru ca sunt problemele pentru care sunt impinsi cei mai multi sa se sinucida.
Dezorientarea in astefel de circumstante este normala, iar astfel de cazuri nu sunt unice, asta insemnand ca cei care doresc sa se sinucida nu sunt singurele persoane care se confrunta cu astfel de probleme in viata. Astfel dar, unele persoane aleg sa priveasca viata cu optimism incercand sa vada partea plina a paharului si sa gaseasca in ei acea forta de a continua sa lupte si sa mearga mai departe in ciuda circumstantelor nefavorabile, tranformand prezentul in fiecare zi. Cred ca fiecare persoana poate urma acest exemplu atunci cand intampinam momente dificile in viata.

Despresia este actul ce ne va conduce sa comitem o infractiune impotriva vietii noastre si impotriva celor iubiti. Prin a alege sa ne sinucidem, tot ceea ce facem este sa ne inselam si sa restrictionam dreptul de a rezolva problemele vietii. Aceasta afirmatie pare sa fie putin cam aspra, dar acesta este adevarul. In acelasi timp, nu doar ca stopam posibilitatea de a schimba o situatie, dar prin aceasta actiune inselatoare, asa cum am spus mai devreme, creem mult mai multe probleme pentru persoanele dimprejurul nostru. Problemele vietii nu se sfarsesc odata ce o persona se sinucide, ci dimpotriva apar altele in vietile ceolor din jor, si a trai inseamna a invinge a rezolva si a trece peste neajunsurile si situatiile nefavorabile ale vietii. Acesta este un fapt dovedit al istoriei universale!

Exista speranta pentru cei care nu recurg la o astfel de „solutie”! In urmatoarele paragrafe, tinta noastra este sa privim asupra unor puncte ajutatoare si care sper sa combata idea inselatoare a sinuciderii.

Deciza ta, o interventie spre ajutor!

Nu apela la aceasta unealta inselatoare de ati termina traiectoria vietii, care va lasa in urma mult necaz si suferinta, ci dimpotriva, incearca sa apelezi la ajutorul celor dinprejur. Decizia este a ta!

a) Gandeste-te ca esti special inaintea lui Dumnezeu si inaintea parintilor tai. De multe ori uitam ca suntem speciali si iubiti de Cel care ne-a creat cu un scop de a ne traii viata inaintea Sa. Sinuciderea este un act judecat de om si nu de Dumnezeu! In acelasi timp, nu uita ca esti iubit de parintii tai, care fac tot ceea ce pot pentru a te ajuta. Totusi, daca crezi ca parintii tai iti cer lucruri imposibile (ca si exemplu din introducere), fa-le cunoscut acest lucru. Viata ta are prioritate inaintea lui Dumnezeu! Parinti ar trebuii sa-si aduca aminte de acest lucru.

b) Intelege ca esti o persoana unica, cu daruri si abilitati unice. Nu este nimeni in aceasta lume ca tine, dar totusi, este importanta si participarea ta in comunitatea in care esti. Un mort nu aduce contributie, dar tu poti! Mult mai mult, esti o persoana de care avem nevoie pentru a schimba directia tarii noastre. Fii un optimist in tot ceea ce faci!

c) Gandeste-te ca problemele si dificultatiile experimentate nu prezinta o finalitate a vietii, ci dimpotriva, acestea sunt aspecte necesare ale vietii. Cu ajutorul acestora invatam sa devenim oameni mai maturi si mai puternici inaintea lui Dumnezeu.

d) Prientenii tai sunt alaturi de tine cu un scop bine definit, si asta pentru a te ajuta. Nu ezita sa apelezi la ajutorul acestora pentru a incerca sa rezolvi cel putin problemele care te imping sa comiti un astfel de act depresiv.

e) Recunoaste ca ai nevoie de ajutor, iar mai apoi cauta un consilier crestin care sa te ajute la rezolvarea problemelor cu care te confrunti. Este important sa-i lasi pe experti sa te ajute, deoarece cu ajutorul lor vei reusi sa regasesti motive de a-ti continua viata.

Acestea sunt doar cateva cai prin care poti apela pentru a rezolva problemelor tale. Nu ezita sa te folosesti de ele. Ele iti apartin tie!

In final, cel mai bun aspect al vietii este sa incercam sa definim care este scopul pentru care traim in aceasta viata. Omul trebuie sa fie constient de adevarul faptului ca acesta va trebui sa de-a socoteala pentru fiecare fapta pe care a infaptuit-o pe parcusrul vietii sale. Este bine ca viata noastra sa fie condusa de principiile si valorile Cuvantului lui Dumnezeu, care plaseaza in centrul vietii omul. Fiecare persoana este iubita si speciala intaintea lui Dumnezeu. Datorita acestui lucru, trebuie sa ne asiguram ca ajutam persoanele care intampina astfel de probleme.

Scris de Cosmin Pascu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu